Echografie in de huisartspraktijk – Huisartsenpraktijk Smith – Groningen
Header afbeelding
Huisartsenpraktijk Smith
Johan Dijkstralaan 3 9744 DA
Groningen

Echografie in de huisartspraktijk

Sinds kort maak ik in mijn praktijk zelf echo’s (echografisch onderzoek). Waar wij voorheen verwezen voor een echo van de bovenbuik of nieren en blaas naar het ziekenhuis is er nu de mogelijkheid om dit in de huisartsenpraktijk te doen. Dit is in de ons omringende landen heel gewoon, maar wordt  in Nederland nog nauwelijks gedaan. Dat is jammer omdat echografie bij uitstek geschikt is voor de huisartsenpraktijk. Het is een snel en veilig beeldvormend onderzoek zonder stralenbelasting. Deze echo’s vallen onder de huisartsenzorg in het basispakket en anders dan bij echografie in het ziekenhuis gaan de kosten niet van uw eigen bijdrage af.

Voorbereiding

Het is voor u en voor mij prettig, wanneer u kleding aan heeft waarin u zich gemakkelijk kunt bewegen en die u gemakkelijk aan en uit kunt trekken.

Medicijnen

In principe kunt u uw gebruikelijke medicijnen op de normale manier en tijdstip innemen.

Echo bovenbuik

Op de dag van het onderzoek moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u op de avond voor het onderzoek na 24.00 uur niet meer mag eten, drinken of roken. Is de afspraaktijd na 11.00 uur dan is een zeer licht ontbijt (= beschuit met kopje thee, geen koffie) toegestaan.

Echo onderbuik

Voor het onderzoek is het noodzakelijk dat u een volle blaas heeft. U dient daarom circa anderhalf uur voor het tijdstip van het onderzoek een liter water of andere drank te drinken.

Pretecho

Er is een mogelijkheid voor het maken van een pretecho bij zwangerschap. Voor meer informatie kunt u overleggen met de assistente of er een mogelijkheid is binnen de drukte van de dag / week.